De aller fleste nordmenn har hørt om begrepet «sous vide», men det er fortsatt mange som ikke er helt sikre på hva det egentlig betyr. Dessuten er det også noen som har misforstått hva sous vide egentlig er.
Sous vide – forskjellen mellom ferdigmat og egenlagede retter
Det er selvfølgelig lett å assosiere sous vide med ferdigmat, i og med at mange av de langtidsholdbare ferdigrettene i butikken faktisk er laget med sous vide-teknikk. Samtidig er det sannsynligvis ikke lang holdbarhet eller konservering som er i fokus når du lager mat med sous vide hjemme.
Du trenger noe utstyr for å komme i gang med sous vide hjemme, men det finnes mye utstyr som er tilpasset forbrukermarkedet. Du trenger kort fortalt en sirkulator, en vakuumpakker og vakuum poser som benyttes når du skal vakuumere det som skal lages.
Matlaging med sous vide handler om å varmebehandle råvarer på en forsiktig måte, ved lav temperatur og under lang tid. Dessuten er råvarene pakket inn i en vakuumpose, som gjør at alle næringsstoffer og smaker blir værende i maten.
Vitenskapelig matlaging – perfekt resultat hver gang
Sous vide er en del av en bredere matlagingstrend, med for eksempel såkalt «molekylær gastronomi». Sous vide handler om eksakte temperaturer og nøyaktige tilberedningstider. Du trenger altså ikke å gjette når det gjelder hvor lenge kjøttet skal tilberedes, du følger bare en av de mange gode sous vide-oppskriftene på nett.
Denne typen tillagning reduserer dessuten risikoen for at noe skal bli overkokt eller brent. Du trenger ikke å passe på hele tiden, fordi maten lager seg selv. Da er det også enklere å komplettere sous vide-rettene med spennende sauser eller andre kreative tilbehør.
Sous vide er altså mye mer enn ferdigmat, konservering og lang holdbarhet – det handler om fantastiske smaksopplevelser og en ny trygghet på kjøkkenet. Dessuten er det både enkelt og rimelig å komme i gang med sous vide.